HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2006Harmonie Sint Cecilia Heist-aan-zee / 2006 - Met vlag en wimpel

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist zag op 4 februari 1908 het levenslicht als Katholieke Harmonie van Heyst aan Zee. Het was een nieuwe muziekvereniging die op enkele bestuursleden en muzikanten na de opvolger was van de Fanfaren Maatschappij Noordenklank die noodgedwongen ontbonden zou moeten worden door een beslissing van de gemeenteraadszitting dat "alle instrumenten, partituren e.a. toebehoren bij de gemeente moest worden ingeleverd". De fanfare bestond naar alle waarschijnlijkheid al in 1878 in Heist.

De Katholieke Harmonie werd al snel heel bekend met als gevolg nieuwe aanwerving, opleiding van jonge muzikanten, het uitbreiden en herstructureren van het korps, concerten in Heist, Sluis, Blankenberge en Westkapelle. Het bestuur besliste in 1910 een harmonievaandel aan te kopen, gemaakt door de Bruggeling Emile Catry voor 550 frank. Op een gele achtergrond waren enkele gebouwen van de Zeedijk, een vissersschuit, een kerk en het opschrift "Harmonie Sint Cecilia Heist - 1908". De inhuldiging van het vaandel gebeurde op 24 april 1910 op een officieel Vaandelfeest.

Harmonie Sint-Cecilia Heist-aan-Zee - Vlag uit (vermoedelijk) 1949 - Formaat: 155x155 cm

De tentoongestelde vlag is de tweede van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia nadat de eerste de Tweede Wereldoorlog niet had overleefd. In 1949 moest de opbrengst van een tombola dienen voor de aankoop van de nieuwe vlag, die vermoedelijk nog datzelfde jaar werd gemaakt naar een ontwerp van A.E. Grossé. De vereniging mocht zich in 1966 koninklijk noemen. De tweede vlag deed dienst tot in 1970. Vanaf toen werd een nieuw wit vaandel meegedragen, dat op zijn beurt weer werd vervangen op 9 juli 2005 door een nieuwe vlag.

 

Vlag_SintCecilia_1958 1958 - Viering Gouden bestaansjubileum Sint-Cecilia
1908-1958 (Uit Archief Koninklijke Harmonie St.-Cecilia)

 

Sint-Cecilia behaalde diverse titels, met als voorlopig laatste onderscheiding: West-Vlaamse kampioenstitel in uitmuntendheid. Naast diverse optredens en concerten is de Heistse harmonie organisator van een zomermuziekfestival en een jaarlijks nieuwjaarsconcert. Als ambassadeurs van Knokke-Heist bezorgt Sint-Cecilia zowel in de gemeente als in het hinterland veel mensen aangename muziekmomenten. De harmonie wordt in 2008 een eeuw jong...

 

Beschrijving van de tentoongestelde vlag - Oude Kaartenkamer

Harmonie Sint-Cecilia Heist-aan-Zee - Vlag uit (vermoedelijk) 1949 - Geschonken door St.-Cecilia in 1983 - Formaat: 155x155 cm
Beschrijving: Licht- en donkergroene vlag met galon aan drie zijden. Centraal staat de heilige Sint-Cecilia met een handorgel in de hand. Ze staat afgebeeld naast het gemeentehuis en een wapenschild van Heist. Bovenaan de geborduurde tekst "Harmonie St.Cecilia" Onderaan de geborduurde tekst "Heist-aan-Zee". Aan de linkerzijde van de vlag zijn grote witte en groene lussen bevestigd om de vlag op te hangen. De naam - A.E. Grossé Brugge - staat geborduurd in de onderste groene lus.

 

Vorige pagina / Overzicht / Volgende pagina