HomeTentoonstellingenTentoonstellingen 2006Voetbalclubs en supporters / 2006 - Met vlag en wimpel

K.F.C. Heist

K.F.C. Heist, opgericht in 1923 met dokter De Ketelaere als eerste voorzitter, kan een beroep doen op twee supportersclubs, namelijk De Zeemeermin en De Strandleeuwen.

De supportersclub De Strandleeuwen werd in 1925 gesticht in café Sportwereld, de bakermat van de Heistse aanhangers van wielrennen, karabijnschieten en uiteraard voetbal. De keuze van het embleem voor de vereniging was een spontane inval, die een blijvend vraagteken heeft meegekregen. Een anonieme Strandleeuw gist in het tijdschrift van de heemkundige kring Heyst Leeft uit 1976 naar de afkomst van de naam van de supportersclub: "Wordt er alleen bedoeld de koppige maar sterke grijze vierpotige langoor die destijds op het strand werd ingezet voor allerlei karweitjes? Waren het de doorwaaide strandwerkers die al in 1928 een carnavalsmatch speelden tegen De Strandleeuwen? Of allebei?"

Eind jaren '20, begin jaren '30 betaalden leden van De Strandleeuwen 2 frank om een match te zien op de weide van Goormachtigh/Hoornmachtigh. Een gekwetste speler kreeg uit de supporterskas 7,50 frank per dag. Op 31 januari 1926 werd een autobus ingelegd voor de match in Kortrijk en op 17 februari van datzelfde jaar werden er vijf auto's en muzikanten ter beschikking gesteld van de spionkop voor de wedstrijd tegen Poperinge. Naast het ondersteunen van de voetbalploeg F.C. Heist organiseerde de supportersclub hun jaarlijks bal met een entree van 
1,25 frank. Voor 90 centiemen mocht de 'pardessus' aan de kapstok.

Supportersclub De Strandleeuwen Heyst aan Zee - Vlag uit 1925 - Formaat: 100x100 cm

De vlag was de trots van de vereniging. In 1928 werd de vaandeldrager ontslagen wegens gebrek aan eerbied voor de vlag. Met de slechte jaren van F.C. Heist gingen ook De Strandleeuwen even 'achter de maan'. In 1940 werd al het materiaal van de club verkocht en het bestuur werd ontbonden. Gedurende de oorlog bestond er wel den ploeg F.C. Stormvogels. Na de oorlog werd opnieuw gestart onder impuls van ondermeer Prosper Vanhulle en gingen onder voorzitterschap van Laurent Matthys de activiteiten van de supportersclub De Strandleeuwen crescendo. Het supportersblad 'Groen en wit' (vanaf 1953) met tombola voor de jeugdploegen was een schot in de roos.

De supportersclub De Zeemeermin werd in juni 1929 opgericht in een herberg bij Maurice Vanhalewijn, gelegen aan de Leopoldlaan in Heist (later Café Windsor). André Pauwels, Maurice De Groote, Camiel Vantorre en François Dhaese waren de mannen van het eerste uur.

Supportersclub De Zeemeermin Heyst aan Zee 1929 - Vlag uit 1929 - Formaat 190x180 cm

De vlag van De Eiermijn werd onder impuls van Jozef Vantorre (Fieste) besteld in Luik voor een bedrag van 6.500 frank. Het ontwerp werd gemaakt op basis van een schilderijtje in het huis van Marie van Ludders. De oorspronkelijke zeemeermin kreeg een voetbal in haar handen en op de achtergrond tekende men enkele vissersvaartuigen. Een eerste prijs in een wedstrijd voor supportersvlaggen te Luik was het gevolg! Een gelijkaardig succes werd jaren later nog eens behaald in Oostende.

Waarom de supportersclub de naam De Zeemeermin kreeg, is meer een mythe dan een feit. Tussen pot en pint wordt verteld dat de stichters eens een zeemeermin hebben gevangen. De meermin heeft in ieder geval een lange cultuurhistorische en volkskundige geschiedenis achter de rug. De figuur verschijnt in de volksoverlevering op vele manieren: verhalen, liederen, prenten, kunstwerken, naamgeving...

De supportersclub steunde K.F.C. Heist van meet af aan ook financieel: spelers werden betaald en vervoer werd bekostigd. Een echte traditie bij De Zeemeermin is het doorspelen van de voetbaluitslagen naar de vissers op zee. De vereniging rekruteert zijn leden voornamelijk onder de vissersbevolking. De supporters organiseren het jaarlijkse bal op carnavalsmaandag en de traditionele voetbalwedstrijd tussen de Vissers en de Plakkers op carnavaldinsdag. In 1976 telde de supportersclub 1.200 leden met sinds 1935 samenkomsten in Het Belgisch Hof van café-uitbater Maurice Vanhalewijn.

R. Knokke F.C.

Supportersclubs hebben steeds een belangrijke rol gespeeld in het bestaan van een club. Dat was bij de Royal Knokke Football Club niet anders. De club werd onder invloed van de grote Britse kolonie die in het begin van de 20ste eeuw aan de Oostkust vertoefde, opgericht in 1905. Na de Eerste Wereldoorlog sloot Blauw-Wit zich officieel aan bij de Belgische voetbalbond met stamnummer 101. Van bij het begin mochten de spelers en het bestuur van RKFC rekenen op een schare supporters.

Vlag_Supportersclub_KVCK_Foto_Vlaggenhulde_1930_RKFC 1930 - Vlaggenhulde naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Royal Knokke Football Club - Uit Archief Cnoc is ier

Supportersvereniging Mon Bijou legde voor de kustderby's tegen Blankenberge en Oostende bijzondere trams in. Bij verplaatsingen in West- en Oost-Vlaanderen vormden personenwagens volgepropt met supporters lange slierten over de wegen. In 1927 kwam zelfs een supportersmuziek tot stand, die zowel bij uit- als thuiswedstrijden voor sfeer zorgde. De muzikale supportersgroep was 26 man sterk incluis flinke blazers en potige trommelaars.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgde vooral Het Steunfonds voor het nodige geld voor de voetbalclub. Ook de supportersclub Communal met voorzitter Demunck reikte tijdens de oorlog een helpende hand en sprong voor de club in de bres tot het seizoen 1945-46. Voor het volgende speeljaar werd in Café Centenaire, onder leiding van Albert D'Hooghe en F. Mus, een nieuwe blauw-wit opgericht. Nog een seizoen later zag een tweede supportersclub Djkima het levenslicht, met als voorzitter Maurice Poppe (later ook verantwoordelijk voor het supportersblad Goal) en uitvalsbasis Café Wilson.

Vlag_Supportersclub_KVCK Supportersvlag Knocke a/Zee KVCK - Onbekend jaartal - Formaat: 125x96 cm

Tussen de twee supportersclubs was er echter een zekere naijver en rivaliteit. Het bestuur van de club kon het geschil na heel wat inspanningen overbruggen. Voortaan was de slogan "Samen sterk". Bij het afsluiten van het seizoen 1952-53 was de kas van de supportersclub leeg en ze werd opgedoekt. Een nieuwe supportersgroep ging van start vanuit Café Toerist, maar ook deze vereniging was geen lang leven beschoren. Café de Commerce mocht nadien alweer een nieuwe supportersclub huisvesten.

Vissersvoetbal Heist aan Zee

Vissersvoetbal Heist aan Zee werd geboren in 1969 op café op initiatief van drie vissers van de Z25: Werner Mesuere, Robert Vandierendonck en André Claeys. De aanleiding was een auto-ongeval van de Heistse visser Herman Verbeecke, die door het ongeval verlamd werd aan de onderste ledematen. Een gelegenheidsteam van vissers speelde een benefietmatch tegen een ploeg uit Breskens in Nederland. Het was een succes en de ploeg werd meteen uitgenodigd om meer matchen te spelen, niet in competitieverband, maar als hobby en tijdverdrijf en voor liefdadigheidsdoelen. Het Vissersvoetbal was zo'n succes dat de aangesloten vissers zelfs om beurten moesten voetballen. Het jaar na de oprichting, in 1970 werden 64 matchen gespeeld, niet alleen in de gemeente en de regio, ook in Nederland en Duitsland. De verplaatsingen werden betaald met de opbrengsten van de matchen. Het stamcafé van de gelegenheidsclub was Café London aan het (huidige) Maes en Boereboomplein. Eind jaren '70 werd er zelfs een ploeg opgericht van vissersvrouwen, namelijk De Zeemeerminnetjes. Ze hielden het drie jaar vol. Aan het eind werd het vrouwenteam aangevuld met speelsters uit Brugge.

Vlag_Vissersvoetbal Vissersvoetbal Heist aan Zee - Vlag uit 1970 - Formaat 123x127 cm

Begin jaren '80 ontstond er een discussie over het al dan niet spelen in competitieverband. De initiatiefnemers trokken zich uit de ploeg. Een nieuw bestuur kon het elan en succes van voordien niet doortrekken en de vereniging werd ontbonden in 1995.

Beschrijving van de tentoongestelde vlaggen - Oude Kaartenkamer

Supportersclub De Zeemeermin Heyst aan Zee 1929 - Vlag uit 1929 - Geschonken door De Zeemeermin in 1999 - Formaat 190x180 cm
Beschrijving: Groen omboorde vlag met een afbeelding centraal een zeemeermin met een voetbal in de hand die op het strand ligt, de zee, vissers op een boot aan het vissen en een meeuw. Bovenaan het opschrift "Supportersclub" en "De Zeemeermin". Onderaan: "Heyst aan Zee". Rechts: "19" en "29" gescheiden door een wapenschild met groen en geel op een rode ruit. Aan de linkerzijde zijn grote lussen witgroene lussen om de vlag op te hangen. Aan de overige drie zijden lange witte en groene franjes.

Supportersclub De Strandleeuwen Heyst aan Zee - Vlag uit 1925 - Geschonken door Marc Six in 2000 - Formaat: 100x100 cm
Beschrijving: Veelkleurige zijden vlag. Centraal een afbeelding met op de voorgrond voor een voetbaldoel een doelman met muts die tracht een bal te vangen. Achtergrond: lucht, duinen en grasmat. Op het blauwe luchtgedeelte staat de tekst "De Strandleeuwen". Rondom een witte en groene boord. Bovenaan op de witte boord het opschrift "Supportersclub" en onderaan: "Heyst aan Zee". In de bovenste hoeken bevinden zich twee wapenschilden: links dat van de gemeente Heist, rechts het jaartal "1925" in rode letters op een gele diagonale band met groene achtergrond. Aan de linkerzijde van de vlak zijn vijf lussen. Aan de andere drie zijden is een galon met goudkleurige franjes gestikt.

Supportersvlag Knocke a/Zee KVCK - Vlag uit (onbekend jaartal) - Geschonken door Marc Vervarcke in 2006 - Formaat: 125x96 cm
Beschrijving: Vlaggenstok heeft bovenaan de vorm van een voetbal (stoklengte: 231 cm - voetbal bovenaan diameter: 11 cm). Bovenaan de kleurrijke vlag een witte band met blauwe letters "Supportersclub". Onderaan een blauwe band met witte letters "Knocke a/Z". Centraal een tekening van een voetballer in uitrusting van Knokke (wit truitje, een blauwe broek en witte kousen met een blauwe boord). De voetballer staat op het veld met aan zijn voeten een voetbal, hij staat in de buurt van een corner. Links in de tekening in zwarte letters "KVCK". Linksboven het schild van Knokke.

 

Vorige paginaOverzicht /  Volgende pagina