HomeActiviteitenOpen Monumentendag 2015 - Gratis vervoer - 2 treintjes

banner sincfala museum

Praktische informatie

Plaats:

Pannenstraat 140, Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Het Oud Schoolgebouw vormt  de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek is.  Na een plaatselijke schoolstrijd opende het gemeentebestuur van Heist in 1899 een nieuwe gemeentelijke school in de visserswijk. De school werd gebouwd in de Brugse neogotische stijl.

Drie echte vissersvrouwen in het Heists dialect

Speciaal op deze dag keren we terug naar de jaren '30 en kun je om 14u, 15u, 16u en 17u een leuke conversatie tussen drie echte vissersvrouwen bewonderen op het visserspleintje in het Museum Sincfala. (Eerste verdieping oud schoolgebouw)

Wie wil weten wat mouwefretters zijn, is daar op het goede adres!

 

wo1 195

Tentoonstelling – Wereldoorlog I in de Zwinstreek

Aan de hand van foto’s, postkaarten, affiches en authentieke militaria gunnen we de bezoeker een blik in het leven zoals het was in Knokke en Heist kort voor, tijdens en na de oorlog.

Wist u dat de inwoners van Knokke geen sterke dranken mochten schenken aan Duitse soldaten?
Wist u dat talrijke Heistse vissers met hun familie naar Zierikzee, Nederland zijn gevlucht in 1915?
Wist u dat Russische krijgsgevangenen verplicht als dwangarbeider de Keizer Wilhelm II batterij in Knokke moesten bouwen?
U ontdekt dat er tussen België en Nederland een elektrische afsluiting werd geplaatst die smokkel, spionage en een vlucht naar Nederland moest afraden. We tonen u gigantische batterijen en hun manschappen die een eventuele Britse landing aan de Belgische kust moest tegenhouden. Of de talrijke Duitse soldaten die tijdens hun ‘Urlaub’ in de badplaats de oorlog probeerden te vergeten.

Verder hebben we het over de helden van onze badplaats en hoe we na 1918 deze strijders herdachten.

Ook tonen we wat er zich op Saint George Day te Zeebrugge afspeelde in het laatste jaar van de oorlog.

Het gebouw

In 1898 besloot het gemeentebestuur van Heyst-aan-Zee een nieuwe 'knechtenschool' (lees: jongensschool) te bouwen. Architect R. Buyck plantte een neogotisch gebouw in, met de bekende kenmerken: trapgevels in de voor- en zijgevel, natuur- en baksteen...  1 Maart 1900 werd het schooltje geopend met 6 lagere klassen en een woonst voor de hoofdonderwijzer.

Het Oud Schoolgebouw vormt de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek nu is. In dit beschermd gebouw vind je alles over het vroegere (Heistse) vissersleven aan boord en aan wal. Op de eerste verdieping start het verhaal van de visserij. Een pleintje toont wonen in een klein vissershuis. Onderweg komen lapnamen (bijnamen), geloof en bijgeloof en spreuken met als thema visserij aan bod. Ga naar de ingerichte vissersklas en leer meer over het onderwijs van toen of bezoek het cafeetje. Dat toont  hoe een visser ter ontspanning deelnam aan het verenigingsleven. Op de tweede verdieping (laag- en hoogzolder) komt de evolutie van de visserij aanbod.  Er is een educatieve ruimte waar zowel individuele kinderen als scholen aan het werk kunnen.

Voor kinderen is er een zoektocht doorheen het museum voorzien.

 
logo-omd-vl-zwart-100x100

Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 11 september 2016
Open Monumentendag Nederland: zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Open Monumentendag Knokke-Heist

 

 Knokke

Stadhuis Knokke
Stelplaats tram Knokke
Kalfmolen
Orgelwandeling

Westkapelle

Sint-Niklaaskerk

 Heist

Museum Sincfala
Pastorie Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum
Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2016 Knokke-Heist