HomeActiviteitenZondagbabbel - Damme-Sluis en het gebastioneerde systeem rond 1600 in de Nederlanden - Zondag 25 oktober 2020

banner tramloods knokke

Praktische informatie

Plaats:

Knokkestraat 665, Knokke

Uren:

10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Vandaag is deze 67 km lange lijn van Knokke tot De Panne, de langste enkelvoudige tramlijn ter wereld. Op die manier creëert de Kusttram een eenheid en rode draad tussen de verschillende badplaatsen aan de Vlaamse kust. Iedereen die aan de kust verblijft, maakt dan ook kennis met de Kusttram.

 Een korte geschiedenis van de Kusttram

De Kusttram is in de loop der jaren uitgegroeid tot een icoon aan de Belgische kust. In 1885 reed de eerste tram, toen nog een stoomtram, van Oostende naar Nieuwpoort en het traject werd keer op keer weer uitgebreid.

Na 131 jaar is de Kusttram niet meer weg te denken uit het kustlandschap en het kusttoerisme. De Kusttram heeft het kusttoerisme zelfs mee op gang getrokken. Zij voerde indertijd bouwmaterialen aan die nodig waren om gebouwen en huizen op te trekken langs de kust en zorgde voor een goede mobiliteit voor de mensen die er kwamen wonen of tijdelijk verbleven. We kunnen dan ook stellen dat de Kusttram mee aan de wieg stond van het kusttoerisme. Anderzijds brachten de badplaatsen ook reizigers naar de Kusttram. De Kusttram en het kusttoerisme zijn elkaar met andere woorden schatplichtig.

Tijdens de 2 Wereldoorlogen maakten heel wat mensen gebruik van de trams om te vluchten. Daarnaast werd de Kusttram ingezet als transportmiddel voor soldaten, goederen, kolen en voedsel. Ook het Rode Kruis maakte dankbaar gebruik van de Kusttram om verpleegmateriaal en gewonde soldaten en burgers te vervoeren.

Na de oorlogen wou men alles zo snel mogelijk heropbouwen. Ook hier speelde de Kusttram een belangrijke rol door het vervoeren van bouwmaterialen.

Vandaag is deze 67 km lange lijn van Knokke tot De Panne, de langste enkelvoudige tramlijn ter wereld. Op die manier creëert de Kusttram een eenheid en rode draad tussen de verschillende badplaatsen aan de Vlaamse kust. Iedereen die aan de kust verblijft, maakt dan ook kennis met de Kusttram.

Ondertussen telt de Kusttram op jaarbasis ruim 14 miljoen reizigers. De Kusttram is dan ook het ideale vervoermiddel om de kust en haar vele attracties, zoals bijvoorbeeld Sincfala, vlot en zonder verkeers- of parkeerstress te ontdekken. Stap dus in voor een leuke uitstap!

 
logo-omd-vl-zwart-100x100

Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 11 september 2016
Open Monumentendag Nederland: zaterdag 10 en zondag 11 september 2016

Open Monumentendag Knokke-Heist

 

 Knokke

Stadhuis Knokke
Stelplaats tram Knokke
Kalfmolen
Orgelwandeling

Westkapelle

Sint-Niklaaskerk

 Heist

Museum Sincfala
Pastorie Sint-Antonius Abtkerk

Ramskapelle

For Freedom Museum
Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje

icon_facebook Volg ons via Facebook

Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2016 Knokke-Heist