HomeOpen Monumentendag 2014 - Christus Koningkapel

christus-koningkapel-knokke

 


Praktische informatie

Plaats:

Duinendreef 29, Duinbergen

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Deze pittoreske, neogotische kapel met spits torentje werd ontworpen door Joseph Viérin, de architect die ook de dominicanen- en de Heilig-Hartkerk tekende. Zij werd gebouwd in 1903-1904 door de Heistse aannemer Edmond Daveloose. De kapel behoort tot het oude centrum van Duinbergen. Een tijdlang werden de erediensten er verzorgd door de paters kapucijnen van Brugge en de benedictijnen van Loppem.

 

christus-koningkapel

Deze pittoreske neogotische kapel met spits torentje werd ontworpen door Joseph Viérin, de architect die ook de dominicanen- en de Heilig-Hartkerk tekende. Zij werd gebouwd in 1903-1904 door de Heistse aannemer Edmond Daveloose en behoort tot het oude centrum van Duinbergen.
De paters kapucijnen van Brugge en de benedictijnen van Loppem verzorgden een tijdlang de erediensten.

Na de gedeeltelijke vernieuwing van het dak in 1990-1991, werd de kapel tijdens de winter 1997-'98 grondig gerestaureerd en gerenoveerd.
Het priesterkoor werd een ruim, achthoekig halfrond. Ruimte én nabijheid gaan hier harmonieus samen. Het altaar, eveneens achthoekig, werd vervaardigd uit de vroegere eiken predikstoel. De lezenaar uit de eiken communiebank. Het houten Sint-Jozefsbeeld in de zijbeuk is een werk van beeldhouwer Karel Lateur, de broer van Stijn Streuvels (echte naam Frank Lateur).

Het zijtorentje, links van de voorgevel, bevat vier klokjes. Zij dragen de namen van de kinderen van schenker graaf Cornet d'Elzius de Chenoy.  Sinds Pasen 1997 laten de klokjes hun stemmetjes weer horen. Hun Westminstermelodietje herinnert ons aan het verleden en roept de bewoners en toeristen op voor de erediensten.

Rechts van de kapel bevindt zich de oude pastorie, herkenbaar aan het beeld van de Goede Herder boven de ingang. Daarnaast, aanleunend tegen de kapel, is er een klein gebouwtje: de eerste bibliotheek van Duinbergen, toen met uitsluitend Franstalige boeken!


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 14 september 2014

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 13 en zondag 14 september 2014Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Saint-Georges Anglican Church

Heilig-Hartkerk

Kalfmolen

Duinbergen

Christus Koningkapel

 

Heist

Museum Sincfala

Hoog Licht - Vuurtoren

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2014 Knokke-Heist