HomeOpen Monumentendag 2014 - Heilig-Hartkerk

heilig-hartkerk-knokke

 

Praktische informatie

Plaats:

Dumortierlaan z/n, Knokke

Uren: Van 12-17u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Deze neoromaanse kerk, ingewijd in 1935, werd door Joseph en Luc Vierin ontworpen.  Tijdens uw bezoek zal u kunnen genieten van een orgel met 3083 pijpen die prachtige klanken zal voortstuwen in de grote ruimtes onder de rondbogen.

 

heilig-hartkerk-01-240Op 3 november 1933 ontvingen de Brugse architecten Joseph en Luc Viérin de goedkeuring van hun plannen tot het bouwen van een neoromaanse kerk. Het werd een mooi gebouw met rondbogen op stevige pijlers, met inkomhal, absis en stoere toren. Op 24 juni 1935 - de kerk was nog niet helemaal voltooid - had de plechtige inwijding plaats door monseigneur H. Lamiroy.  Dat kerk en parochie werden toevertrouwd aan het Heilig Hart komt duidelijk tot uiting: boven de ingang langs de Dumortierlaan troont een Heilig-Hartbeeld, en in het kerkkoor brengt een frappante muurschildering een indrukwekkende voorstelling van de verrezen Heer.

De devotie tot het Heilig Hart, symbool van Gods oneindige liefde, was reeds in de 12de en 13de eeuw verbreid. Naast heel wat ups and downs kende ze ook bij ons een grote bloei, vooral na de verschijningen aan de Heilige Margareta Maria Alacoque (Paray-le-Monial, 1673). Enkele decennia terug bloeiden in elke Vlaamse parochie de H. Hartbonden, vooral ontstaan met het oog op de eerherstellende communie.

Reeds bij het binnenkomen van deze ruime kerk vallen de harmonieuze verhoudingen en de evenwichtige afmetingen op. Het altaar bevindt zich onder een 'ciborium', een soort vast baldakijn. De absis is bekleed met marmer.

Links van het koor bevindt zich de zogenaamde koningskapel, een soort loge van waaruit koning Leopold III en koningin Astrid af en toe de mis volgden. Deze ruimte doet thans dienst als winterkapel. In het beeld van het Onze-Lieve-Vrouwaltaar herkent men het gelaat van koningin Astrid. De prachtige lezenaar, een koperen adelaar, werd in 1883 in Londen vervaardigd en was eigenlijk bestemd voor de Saint Michael's Church van Lower Mitton, U.S.A. Van recente datum zijn beide schilderijen, werk van Charles Delporte. Het ene verbeeldt de 'schepping' van de wereld: een wervelwind vertolkt de ongrijpbare diepte van het bestaan. Het ander kunstwerk heet 'Verrijzenis'.

Het orgel is een uiterst merkwaardig en waardevol kerkmeubel. Het werd in Bonn (Duitsland) gebouwd door Joannes Klais. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht. In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3083 pijpen!  De orgelist zal dan ook op Open Monumentendag het beste van zichzelf geven!


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 14 september 2014

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 13 en zondag 14 september 2014Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Saint-Georges Anglican Church

Heilig-Hartkerk

Kalfmolen

Duinbergen

Christus Koningkapel

 

Heist

Museum Sincfala

Hoog Licht - Vuurtoren

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2014 Knokke-Heist