HomeOpen Monumentendag 2014 - Museum Sincfala

museum-sincfala

Praktische informatie

Plaats:

Pannenstraat 140, Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Het Oud Schoolgebouw vormt  de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek is.  Na een plaatselijke schoolstrijd opende het gemeentebestuur van Heist in 1899 een nieuwe gemeentelijke school in de visserswijk. De school werd gebouwd in de Brugse neogotische stijl.

In het museum kunt een hoefsmid bezig zien.  De ganse dag zullen er buiten hoefijzers gesmeden en paarden beslagen worden.  Wie interesse heeft in de fotografie over de Heiste en Zeebrugse visserij, kan terecht binnen de muren van het oude schoolgebouw voor de tentoonstelling Pierre ‘Kodak’.

affiche-pierre-kodak-meyers Tentoonstelling – Pierre ‘Kodak’ Meyers

Wie geïnteresseerd is in fotografie over de Heiste en Zeebrugse visserij, bezoekt  binnen de muren van het oude schoolgebouw de tentoonstelling Pierre ‘Kodak’ .

Pierre Meyers zag in 1930 het levenslicht.  Z’n voorvaderen waren allen vissers en reders en ook Pierre koos voor een leven aan boord. 
In 1946 begon hij als lavertje op de Z.524. Heel vroeg begon het bij hem te kriebelen om mooie schepen en speciale momenten van het vissersleven op de gevoelige plaat vast te leggen. 
In de tentoonstelling zie je duidelijk de evolutie van de fotografie tussen de jaren 1950-1980.  Van de kleine zwart/wit foto’s tot de prachtige kleurenfoto’s, gemaakt met een Leica fototoestel deinen we op de witte schuimkoppen van de Noordzee. Keer terug in de tijd en herbeleef in Museum Sincfala de Heistse en Zeebrugse visserij op het getij van beeld en geluid.

Samen met een gids bezoek je de tentoonstelling en de het museum dat de geschiedenis van de visserij en die van de Zwinstreek vertelt.

Het gebouw

In 1898 besloot het gemeentebestuur van Heyst-aan-Zee een nieuwe 'knechtenschool' (lees: jongensschool) te bouwen. Architect R. Buyck plantte een neogotisch gebouw in, met de bekende kenmerken: trapgevels in de voor- en zijgevel, natuur- en baksteen...  1 Maart 1900 werd het schooltje geopend met 6 lagere klassen en een woonst voor de hoofdonderwijzer.

Het Oud Schoolgebouw vormt de basis van wat Sincfala, Museum van de Zwinstreek nu is. In dit beschermd gebouw vind je alles over het vroegere (Heistse) vissersleven aan boord en aan wal. Op de eerste verdieping start het verhaal van de visserij. Een pleintje toont wonen in een klein vissershuis. Onderweg komen lapnamen (bijnamen), geloof en bijgeloof en spreuken met als thema visserij aan bod. Ga naar de ingerichte vissersklas en leer meer over het onderwijs van toen of bezoek het cafeetje. Dat toont  hoe een visser ter ontspanning deelnam aan het verenigingsleven. Op de tweede verdieping (laag- en hoogzolder) komt de evolutie van de visserij aanbod.  Er is een educatieve ruimte waar zowel individuele kinderen als scholen aan het werk kunnen.

Voor kinderen is er een zoektocht doorheen het museum voorzien.

.


logo-omd-vl-zwart-100x100


Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 14 september 2014

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 13 en zondag 14 september 2014Open Monumentendag Knokke-Heist

Knokke

Saint-Georges Anglican Church

Heilig-Hartkerk

Kalfmolen

Duinbergen

Christus Koningkapel

 

Heist

Museum Sincfala

Hoog Licht - Vuurtoren

Ramskapelle

For Freedom Museum

Molen van Callant

Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 


Algemeen overzicht

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag 2014 Knokke-Heist