HomeActiviteitenActiviteiten 2012Programma OMD Knokke-Heist – zondag 9 september 2012 – Thema: Muziek, Woord en Beeld

 

omd-banner-2012-groot

Infopunten

  • · Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, Heist, 050 530 730
  • · Toerisme Knokke, Zeedijk 660, Knokke, 050 630 380
  • · For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91, Ramskapelle, 050 68 71 30

Knokke-Heist 

Orgel- en beiaardtocht

Start om 11 uur in Sint-Antonius Abtkerk, Heist

Een tocht langs vier kerken met korte bespelingen van orgel en beiaard. Sint-Antonius Abtkerk (Heist) om 11 uur met Erwin Neve op beiaard, Sint-Vincentiuskerk (Ramskapelle) om 13 uur met Erwin Neve op orgel, Sint-Niklaaskerk (Westkapelle) om 14 uur met Beni Vandepitte op orgel en Sint-Margaretakerk om 15 uur met Jan Baert op orgel en familie met viool, zang, piano en synthesizer. Verplaatsing met eigen vervoer of toeristisch treintje.

Heist 

heist-sint-antoniusSint-Antonius Abtkerk

Sint-Jozefstraat 1, Heist | 11-17u, met doorlopend gidsbeurten

Deze neogotische parochiekerk (1871-1875), een ontwerp van architect P. Buyck, werd gebouwd voor de sterk groeiende vissersgemeenschap. We belichten het orgel dat werd aangekocht in 1851 en in 1912 door Fred Loncke uitgebreid. Ook de beiaard, waarvan de eerste klok in de tweede helft van de 19de eeuw werd gekocht, komt aan bod. Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Heist.

tt-vakantiekolonies-campagnebeeld-vk-0013Museum Sincfala

Pannenstraat 140, Heist | 10-18u

Museum Sincfala besteedt met een tentoonstelling aandacht aan de ruim 50 vakantiekolonies uit de gemeente. Heist was de thuisplaats voor ondermeer Home Caritas, Home Roger Ryckeman en het Huis der Mutualisten. In Duinbergen was er Villa Saint-Joseph. Kinderwelzijn, Maison de convalescence du Zoute, OLV-van-den-Yzer en de Schoolkolonie van Brugge waren enkele vakantiekolonies in Knokke. Een tentoonstelling met veel foto’s, klank- en beeldmateriaal.

Knokke

sint-margaretakerk-helewoutorgel

Sint-Magaretakerk

Pastoor Opdedrinckplein z/n, Knokke | 12.30-15u, met doorlopend gidsbeurten

Deze basilicale kerk met haar sobere en strakke architectuur, een ontwerp van de Antwerpse architect J. Ritzen, werd in 1958 afgewerkt. Opvallend zijn de opengewerkte toren en de voorgalerij. De kerk heeft twee orgels: een groot nieuw orgel gebouwd door orgelmakers Loncke (1996) en een kleiner instrument van de hand van Nicolaas Helewout (1631). Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Knokke.

facade-stichting-luc-peire-foto-kristien-daemAtelier Luc Peire – Stichting Jenny & Luc Peire

De Judestraat 64, Knokke | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Het huis van Luc Peire (1916-1994) omvat het atelier, de bungalow en de tuin van de kunstenaar en zijn vrouw Jenny. In een functionele nieuwbouw van de architecten De Bruycker-De Brock bevinden zich een tentoonstellingsruimte en een 'kluis' met de werken van Peire. De architecten namen ook de speciaal ontworpen tuinkamer voor hun rekening, met daarin het sleutelwerk 'Environnement I'. Tot slot verzamelt en bewaart het archief van de Stichting Jenny & Luc Peire gegevens en materiaal over Luc Peire, zijn oeuvre, zijn artistieke en familiale omgeving.

© Kristien Daem

 marc-peire-wouter-hessels-environnementPerformance: Verticaal ritme

De Judestraat 64, Knokke | Om 11, 14 en 16u

Dichter Wouter M. Hessels (°1970) en musicus Marc Peire (°1953) brengen het programma ‘Verticaal ritme’ geïnspireerd op het oeuvre van kunstenaar Luc Peire. Ze spelen hiermee in op de ‘beeld-muziek-woord-relatie’. In enkele taal-klankexperimenten geven ze artistieke uitdrukking aan hun fascinatie voor het verticalisme in het beeldend werk en in het bijzonder in het spiegel-environnement van Luc Peire.

© Els Soetaert

kunstacademie-knokkedeKunstAcademie

Seb. Nachtegaelestraat 8-10, Knokke | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Door de opkomst van het toerisme verrezen in het laatste kwart van de 19de eeuw langs de Dorpstraat grote hotels tussen de dorpswoningen. Hôtel de la Couronne (1894-1895) is daar een schoolvoorbeeld van. Het is een imposant gebouw in eclectische stijl met trekjes in neo-Vlaamse renaissance, naar een ontwerp van de Brugse architect E. Van Heede (Brugge). Nu huist deKunstacademie er. Met een kindvriendelijke gids.

Evocatie: Tableau vivant de Knocke

Seb. Nachtegaelestraat 8-10, Knokke | Om 15 en 17u

Rond 1900 was Knokke een bloeiend kunstenaarsdorp. Ook vrouwen maakten deel uit van het bonte gezelschap. Op basis van de verhalen van kunstenares Anna Boch en de vrouw van de kunstenaar Alfred Verwee creëert musicologe en historische harpiste Hannelore Devaere met enkele van haar leerlingen van deKunstacademie een gespeeld tableau vivant met muziek, woord en beeld in de hoofdrol.

knokke-kalfmolenKalfmolen

Graaf Jansdijk 236, Knokke | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten door de molenaars

Deze beschermde molen (ca. 1670?), een open houten standaardmolen, bepaalt het beeld van de Graaf Jansdijk. De huidige molen is genoemd naar de vlakbij gelegen herberg Het Kalf, zoals ook de wijk sinds de 19e eeuw heet. De twee kersverse molenaars geven deskundige uitleg. Bij winderig weer wordt graan gemalen. 

Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier

Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, Knokke | 10-18 uur

Ramskapelle

ramskapelle-st-vincentiuskerkSint-Vincentiuskerk

Ramskapellestraat z/n, Ramskapelle | 11-17u, met doorlopend gidsbeurten

Deze neogotische kerk (1859) ligt aan de kronkelende dorpsweg die door Ramskapelle loopt, binnen een ommuurd en beboomd kerkhof met grafstenen uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Het orgel uit het tweede kwart van de 19de eeuw is vervaardigd door Maximilien Van Peteghem (1822-1870), de laatste telg van het geslacht Van Peteghem. Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Ramskapelle.

callantmolenMolen van Callant

Ramskapellestraat z/n, Ramskapelle | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten en aanwezigheid van molenaar

Deze spierwitte bergmolen (1897), met onderdelen van een oudere staakmolen die al in 1461 wordt vermeld, staat aan de rand van een pittoresk polderdorp. Hij is in 1999 als monument beschermd en de omgeving als dorpsgezicht. In 1912 werd hij uitgerust met een motor om ook op windstille dagen te kunnen malen. De molenaar vertelt met passie over de molen en zijn restauratie.

ramskapelle-ffmFor Freedom Museum

Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle | 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Dit museum belicht de bevrijding van de Zwinstreek in het najaar van 1944, een intens conflict tussen de Duitse bezetter en de hoofdzakelijk Canadese bevrijders. In de tuin liggen de wrakstukken van vliegtuigen die zijn opgegraven door het archeologisch team van de Belgian Aviation History Association. | www.forfreedommuseum.be.

Westkapelle

westkapelle-sint-niklaasSint-Niklaaskerk

Dorpsstraat z/n, Westkapelle | 11-17u, met doorlopend gidsbeurten

Al meer dan 800 jaar is Sint-Niklaas een zelfstandige parochie. Er stond al een kerk in de 12de eeuw, die later werd verwoest, heropgebouwd, uitgebreid en aangepast. De laatste grote uitbreiding en herstelling dateert van 1906-1909. Toen kreeg de kerk ook een nieuwe spits. Centraal staat het Van Peteghem-orgel uit 1808. Ook de toren is uitzonderlijk toegankelijk. Met een kindvriendelijke gids. | I.s.m. Kerkfabriek Westkapelle.


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 8 september 2012
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 9 september 2012Open Monumentendag Knokke-Heist

Overzicht
Orgel- en beiaardtocht
Sint-Antonius Abtkerk - Heist
Museum Sincfala - Heist
Sint-Magaretakerk - Knokke
Atelier Luc Peire - Knokke
Performance: Verticaal ritme - Knokke
deKunstacademie - Knokke
Evocatie: Tableau vivant de Knocke
Kalfmolen - Knokke
Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier
Sint-Vincentiuskerk - Ramskapelle
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

 

OMD Zwinstreek Nederland
(8 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen
(9 september)

Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins


Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 Algemeen overzicht
 

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag Knokke-Heist