HomeOpen Monumentendag 2012 - Museum Sincfala

 

omd-banner-2012-museum-sincfala

Praktische informatie

Plaats:

Pannenstraat 140, Heist

Uren: Van 10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Museum Sincfala besteedt met een tentoonstelling aandacht aan de ruim 50 vakantiekolonies uit de gemeente. Heist was de thuisplaats voor ondermeer Home Caritas, Home Roger Ryckeman en het Huis der Mutualisten. In Duinbergen was er Villa Saint-Joseph. Kinderwelzijn, Maison de convalescence du Zoute, OLV-van-den-Yzer en de Schoolkolonie van Brugge waren enkele vakantiekolonies in Knokke. Een tentoonstelling met veel foto’s, klank- en beeldmateriaal.

 

Tentoonstelling Boterhammen met zand. Vakantiekolonies aan de Oostkust

De dolle wandelingen door de duinen, voorgesmeerde boterhammen oppeuzelen op het strand, het rumoer in de eetzalen, niet naar bed willen en zo de leiding pesten, zingend op stap van hot naar her, de kaartjes naar het thuisfront… Duizenden mensen hebben nog herinneringen aan hun verblijf in één van de vakantiekolonies langs de kust. Die waren er vanaf het eind van de 19de eeuw tot in de jaren 1970. Museum Sincfala besteedt aan de kolonies die hebben bestaan in Knokke-Heist een tentoonstelling met veel foto’s, klank- en beeldmateriaal.

Heist was de thuisplaats voor ondermeer Home Caritas, Home Roger Ryckeman en het Huis der Mutualisten. In Duinbergen was er Villa Saint-Joseph. Kinderwelzijn, Maison de convalescence du Zoute, OLV-van-den-Yzer en de Schoolkolonie van Brugge waren enkele vakantiekolonies in Knokke.

Getuigenissen

André Deblaere woonde met zijn ouders in Gent. André getuigt: “Ze hadden een speciale band met Knokke. In 1930 mocht ik als kleuter van vijf jaar op hun aangeven een eerste vakantieperiode doorbrengen in de ‘kolonie’ in Knokke. Van die eerste vakantie heb ik bitter weinig herinneringen. Ik besef nog mijn kinderverdriet toen ik met velen op de trein werd gezet.” Wellicht was gezonde verblijf te Knokke hem goed bevallen, want het jaar nadien moest hij terug. “Ondanks al het geruststellende nieuws dat aan mijn ouders werd gemeld, bleek evenwel mijn verblijf een dramatisch einde te kennen. Ik verloor tijdens één van de wandelingen door de duinen het bewustzijn. Een alerte Knokse dokter stelde de kroep vast en ik werd naar het ziekenhuis van Brugge overgebracht. Ik werd een maand verzorgd in het Sint-Janshospitaal. Volgens de dokter had ik door de verstikking mijn hart te zeer belast en was mij nog maar een kort leven beschoren… Maar ik ben er nog steeds.”

De ouders van Franky Derpoorter uit Heist waren conciërge in Home Roger Ryckeman aan de Zeedijk. Franky vertelt: “De home opende zijn deuren in 1953. Er werkten zeker dertig man personeel want er was daar veel te doen; Er was een directeur, een onderdirecteur, een sportleraar en zeker veertig tot vijftig monitrices om de kinderen op te vangen.” Vanaf zijn 12de, in 1958, moest hij helpen. “Elke dag werd er voorzien in 2 à 300 broden, zeker 500 kg aardappelen tot frieten versnijden, en veel vlees. Ik heb nog foto’s van mijn vader die brood aan het snijden is, mijn moeder hielp met de was en stond haar man bij met het smeren en beleggen van de boterhammen.” Die foto’s zijn op de tentoonstelling te zien.

vakantiekolonies-affiche-640Algemene geschiedenis

Vakantiekolonies hebben een lange geschiedenis. Eind 19de eeuw al organiseerden liberale filantropische verenigingen dergelijke kolonies om arme kinderen naar het openbaar onderwijs te lokken. De katholieken konden niet achterblijven en richtten soortgelijke instellingen op. Na de Eerste Wereldoorlog kwam ook de overheid tussen door de oprichting van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (nu Kind en Gezin). De instelling controleerde en subsidieerde de kolonies. Gezondheid stond voorop: tbc en andere ziektes werden er aangepakt.

In de jaren 1920 gingen de Vooruitziende Vrouwen kindervakanties organiseren om het lidmaatschap van de socialistische mutualiteit te propageren. Na de Tweede Wereldoorlog kregen ook de mutualiteiten overheidssubsidies. Omdat alle loontrekkenden verplicht werden om hierbij aan te sluiten, waren de vakantiekolonies niet langer enkel voor arbeiderskinderen. Vanaf de jaren 1970 nam het succes geleidelijk af. Vakantiekolonies zitten nu nog enkel in het geheugen van mensen geprent.

In 2010 realiseerde het Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsab-ISG een overzichtstentoonstelling, een boek en de website www.vakantiekolonies.be. De tentoonstelling in Museum Sincfala in Knokke-Heist gaat dieper in op de geschiedenis en de verhalen van de meer dan 15 vakantiekolonies aan de Oostkust. Naast honderden illustraties zijn er getuigenissen in woord en beeld.

 


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 8 september 2012
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 9 september 2012Open Monumentendag Knokke-Heist

Overzicht
Orgel- en beiaardtocht
Sint-Antonius Abtkerk - Heist
Museum Sincfala - Heist
Sint-Magaretakerk - Knokke
Atelier Luc Peire - Knokke
Performance: Verticaal ritme - Knokke
deKunstacademie - Knokke
Evocatie: Tableau vivant de Knocke
Kalfmolen - Knokke
Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier
Sint-Vincentiuskerk - Ramskapelle
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

 

OMD Zwinstreek Nederland
(8 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen
(9 september)

Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins


Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 Algemeen overzicht
 

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag Knokke-Heist