HomeOpen Monumentendag 2012 - Sint-Antonius Abtkerk

 

omd-banner-2012-sint-antonius-abtkerk

Praktische informatie

Plaats:

Sint-Jozefstraat 1, Heist

Uren: Van 11-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal: Deze neogotische parochiekerk (1871-1875) werd gebouwd voor de toen sterk groeiende vissersgemeenschap, ter vervanging van de vroeggotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke). Bijzondere aandacht gaat naar de visserij en het conflict tussen mens en zee.
I.s.m. Kerkfabriek Heist-aan-Zee.

 

Toen rond 1860 het toerisme tot ontwikkeling kwam en de Heistse bevolking geleidelijk aan ook aangroeide, bleek het oude kerkje (aan de site waar nu het Boerenhof staat) te klein om de gelovigen plaats te bieden. Er werd beslist een nieuwe kerk te bouwen, dichter bij de Zeedijk. De oude kerk werd afgebroken. De nieuwe kerk is gebouwd van 1871 tot 1875 naar de plannen van architect P. Buyck. De bouwstijl is neogotisch. De toren wordt pas in 1886 toegevoegd.

Het oorspronkelijk oksaal, gebouwd in 1875, werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog beschadigd. Eind oktober 1944 kreeg de kerk verschillende voltreffers waarbij het orgel in de brokken deelde.

In 1966-1967 werd het oksaal vernieuwd en vergroot naar de plannen van architect Daniel Bailyu. Het gerenoveerde orgel kreeg een eikenhouten orgelbuffet en vervangt een kleiner, afkomstig uit de oude kerk. Op zondag 2 april 1967 werd het plechtig ingewijd. Het oude orgel was in 1851 aangekocht en bezat registers uit de 18de eeuw. In 1912 werd dit instrument door Fred Loncke met verscheidene nieuwe spelen uitgebreid. Het vernieuwde orgel kreeg een elektrisch systeem met sleepladen en volgende disposities: een voetwerk met acht, een hoofdwerk met negen en een zwelwerk met eveneens acht registers. Het orgel telde 1.160 pijpen en werd gebouwd door Jos Loncke en Zonen uit Diksmuide-Esen, onder het herderschap van Z.E.H. Ampe. In 1985 werd het orgel dankzij een anonieme weldoenster nogmaals uitgebreid met een nieuw register: prestant bas 16 – twaalf baspijpen in eikenhout – fagot 16. Na de stormramp van 1990 kreeg het orgel noodgedwongen een grondige herstelbeurt.

Aan de balustrade van het hoogzaal heeft pastoor Arnold Van de Sompele twee kopies laten aanbrengen van de zijluiken van het Lam Gods door Jan van Eyck. De reproducties, die de zingende en musicerende engelen voorstellen, werden door Albrecht Devriendt geschilderd. Op het doksaal hangt een kopie van een beeldhouwwerk van Michelangelo dat de zingende engelen voorstelt.


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 8 september 2012
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 9 september 2012Open Monumentendag Knokke-Heist

Overzicht
Orgel- en beiaardtocht
Sint-Antonius Abtkerk - Heist
Museum Sincfala - Heist
Sint-Magaretakerk - Knokke
Atelier Luc Peire - Knokke
Performance: Verticaal ritme - Knokke
deKunstacademie - Knokke
Evocatie: Tableau vivant de Knocke
Kalfmolen - Knokke
Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier
Sint-Vincentiuskerk - Ramskapelle
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

 

OMD Zwinstreek Nederland
(8 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen
(9 september)

Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins


Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 Algemeen overzicht
 

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland

Naar startpagina - Open Monumentendag Knokke-Heist